Help! Ben ik wel compliant?

Bij Missing Piece helpen we klanten om te navigeren door de steeds complexere wereld van digitale veiligheid en compliance. In deze blog deelt Tom van Gelder, Managing Director van Missing Piece, zijn inzichten over hoe je je organisatie beter kunt beschermen tegen cyberdreigingen en tegelijkertijd aan de toenemende regelgeving kunt voldoen.

De uitdaging van compliance in een veranderend landschap

Vandaag de dag moeten organisaties aan steeds hogere eisen voldoen als het gaat om digitale veiligheid. Zeker in sectoren zoals de financiële dienstverlening, waar toezicht door instanties als De Nederlandsche Bank en de AFM steeds strenger wordt. Dit brengt altijd een zeker spanningsveld met zich mee: wat moet je precies doen om compliant te blijven? Wat zijn de risico’s? Maar vooral ook: hoe stel je een effectief beleid op dat niet alleen de regelgeving volgt, maar ook pragmatisch blijft? Je kunt wel een virtuele variant van Fort Knox bouwen, maar dat is onwerkbaar.

Een verschuiving in mentaliteit is nodig

Er is een mentaliteitsshift nodig. We zijn zo gewend te denken in termen van: ‘Hoe hoog kan ik een muur bouwen zodat niemand binnenkomt?’ Vergelijk het met je huis. Daarbij is toch ook vaak de gedachte dat als jouw huis beter beveiligd is dan dat van de buren, de inbrekers daar hun slag slaan en niet bij jou. Zo werkt dat niet – meer – in de digitale wereld. Ga er maar vanuit dat er een keer ingebroken gaat worden. De grote vraag is dan: hoe snel ben je in staat om deze inbraak op te merken en in te grijpen? Bij Missing Piece hebben we onze dienstverlening hierop aangepast. We bieden niet alleen preventieve maatregelen – die muur –, maar kunnen ook direct handelen wanneer er een incident plaatsvindt.

De kracht van proactieve monitoring

Dit doen we met onze SOC-SIEM-dienst. Deze dienst monitort continu de omgeving van de klant op verdacht gedrag. We detecteren niet alleen of iemand probeert binnen te dringen in je netwerk, maar ook of die poging succesvol is geweest. We kunnen dan direct herleiden waar de inbraak vandaan kwam, wat er precies is gebeurd, en waar die persoon toegang toe heeft gehad. Omdat we een draaiboek klaar hebben liggen in ons Security Operating Center (SOC), waar rond de klok analisten en engineers beschikbaar zijn, kunnen we direct de situatie beoordelen en ingrijpen.

De zwakke schakel: de eindgebruiker

Ondanks alle technische maatregelen blijft de mens vaak de zwakke schakel in de beveiliging. Minimaal 95 procent van de incidenten is omdat iemand op een malafide link klikt of in de truc van een phishingmail trapt en een cybercrimineel onbewust toegang geeft tot je bedrijfssystemen. Het is daarom essentieel om medewerkers bewust te maken – en houden! – van de gevaren en hen digitaal vaardiger te maken. En nee, het is niet realistisch om te verwachten dat iedereen een securityengineer wordt, maar een basisbegrip van de risico’s en hoe ze werken, kan al een wereld van verschil maken.

De rol van bestuurders in digitale weerbaarheid

Niet alleen medewerkers moeten beter begrijpen wat er op het spel staat, ook op bestuurlijk niveau moet er meer aandacht komen voor digitale weerbaarheid. Bestuurders moeten zich bewust zijn van de risico’s die hun organisatie loopt en dit regelmatig evalueren. Dit vraagt om een continue inspanning om niet alleen technische maatregelen te treffen, maar ook om strategisch beleid te ontwikkelen dat de organisatie beschermt en compliance waarborgt. En vergeet niet: alles moet aantoonbaar zijn. Als het niet aantoonbaar is, dan bestaat het niet. Daar kun je iets van vinden, maar die compliancedruk is er nu eenmaal. Of het nu leveranciers zijn of auditors of andere partijen, men wil steeds vaker weten: ‘Heb je een risicoanalyse gedaan? Heb je de juiste tools in gebruik? Heb je verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar?’

Continu verbeteren

Alsof het nog niet complex genoeg is allemaal, komt er ook nog nieuwe wet- en regelgeving op ons af. DORA is daar een voorbeeld van. Bij Missing Piece geloven we in een pragmatische aanpak. We beginnen met een realistische beoordeling van waar je nu staat, hoe volwassen je digitale beveiliging is, en hoe goed je alles hebt geregeld. Vervolgens nemen we stappen, niet te groot en niet te ingewikkeld, om je digitale weerbaarheid structureel te verhogen. Wij zorgen ervoor dat alles goed aantoonbaar is. Wij zijn ISO-gecertificeerd, hebben een ISAE-verklaring en voeren continuous auditing uit. We kunnen op elk moment bewijslast overleggen van wat we hebben gedaan, hoe we dat hebben geborgd, en waar onze verbeterpunten liggen. Het is belangrijk om transparant te zijn. We moeten elkaar niet gek maken, maar wel continu werken aan verbetering. En dat gaat niet van de ene op de andere dag. Door continu te monitoren, te evalueren en te verbeteren, zorgen we ervoor dat onze klanten niet alleen in staat zijn te voldoen aan de huidige wet- en regelgeving, maar ook voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen.

Meer weten?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen om compliant te blijven en je digitale weerbaarheid te verhogen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende demo en ontdek zelf het verschil dat Missing Piece kan maken!

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel blijven inspireren? Volg onze LinkedIn-pagina.

Lees al onze cases.