HomeNieuwsOp deze manier zette Satya Nadella Microsoft we...

Op deze manier zette Satya Nadella Microsoft weer op de kaart

Op deze manier zette Satya Nadella Microsoft weer op de kaart

Even leek het erop dat Microsoft zijn beste tijd had gehad. Toen trad CEO Satya Nadella aan. Door zijn unieke visie maakt Microsoft weer een stevige groei door. Wat betekent dit voor uw kantooromgeving?

“Microsoft heeft zijn beste tijd gehad,” zo schreef het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair in 2014. Inderdaad had het bedrijf een mindere periode gekend. Zo had Microsoft onder leiding van Steve Ballmer (2000-2014) ten aanzien van Mobile de plank volledig misgeslagen, waardoor Apple zeer winstgevend kon worden.

Drie veranderingen die Nadella in gang zette

In 2014 trad een nieuwe CEO aan, Satya Nadella. Onder zijn bezielende leiding maakte Microsoft een vergaande transformatie en enorme groei door. Daar was de unieke visie van de in India geboren topman debet aan.

In 2018 bracht Nadella zijn ideeën onder woorden tijdens de Microsoft Inspire-conferentie in Las Vegas. “Wat ons bindt,” vertelde hij congresgangers, “is niet ons succes, het is het succes dat onze klanten bereiken.”

In de woorden van de CEO was de missie van Microsoft om ‘elke persoon en elke organisatie op de planeet in staat te stellen meer te bereiken.’ Nadella: “Alles wat we doen, elk product dat we bouwen, elke technologie die we creëren, alles moet worden aangedreven door deze diep doorvoelde missie.”

Tot welke veranderingen binnen Microsoft heeft deze filosofie geleid? Hieronder beschrijven we de drie belangrijkste.

  1. Een andere bedrijfscultuur

Nadella had zijn plannen niet kunnen doorzetten zonder het doorbreken van de enigszins starre bedrijfscultuur uit de tijd van Ballmer. “Onze honger om te leren van de buitenwereld moet onstilbaar zijn en we moeten daar uit leren.” Op die manier beschreef Nadella de nieuwe mindset in het boek Hit Refresh. De hieronder beschreven vernieuwingen kwamen voort uit deze houding.

  1. Integratie van software en hardware

Apple had met name in de particuliere en de grafische markt laten zien dat het integreren van softwarecomponenten in hardware voor een betere stabiliteit en functionaliteit zorgt. Nadella onderkende dit belangrijke gegeven en stopte veel energie in het ontwikkelen van hardware. Inmiddels is er een Surface-lijn beschikbaar waarin ook diverse softwarecomponenten zijn geïntegreerd en waarbij de esthetiek niet meer onderdoet voor die van Apple.

  1. Samenwerken met partners

Nadella’s focus op de klant betekende dat Microsoft afstapte van de pogingen om klanten te dwingen alle oplossingen bij haar te betrekken. De nieuwe aanpak erkende dat het belangrijk was op verschillende platforms te werken en breed samen te werken. Op het gebied van collaboratie is Microsoft tegenwoordig verreweg de beste partij.

‘Microsoft behalve’-strategie

De footprint van Microsoft in de zakelijke markt is al jaren enorm. Alleen al de traditionele dienstverlening zoals serversoftware, Office, et cetera is gigantisch. Inmiddels speelt Microsoft ook een steeds grotere rol op het gebied van devices en collaboratie. Door de open houding die het tijdperk-Nadella kenmerkt, is het gevreesde lock-in effect ook geen gevaar meer.

Daarom is het aan te bevelen een ‘Microsoft behalve’-strategie te voeren. Met andere woorden, Microsoft en zijn rijkdom aan oplossingen vormen de basis; daarnaast zullen er toepassingen/applicaties zijn die in ieder geval te allen tijde compatibel zijn met Microsoft.

Op deze ontwikkelingen in het MKB stemmen we onze dienstverlening zo veel mogelijk af. Wij willen de brug zijn en blijven tussen de functionele vragen en de producten van Microsoft. Door ons partnership met Microsoft kunnen wij innovaties vanuit Microsoft snel implementeren.

Bent u benieuwd naar de concurrentiestrijd die Microsoft momenteel voert met de andere grote tech-bedrijven en de impact daarvan op uw bedrijf? Download dan onze whitepaper ‘The Big Five’.